Nieuwe muziek op het podium

Het Mostly Modern Festival (MMF) The Netherlands is een nieuw componisten festival in Middelburg. We volgen hiermee het fameuze Festival Nieuwe Muziek uit de jaren 70, 80 en 90 op. MMF biedt (inter)nationale componisten de kans om nieuwe muziek te creëren.

Tijdens dit jaarlijks componistenfestival luister je naar modern klassieke muziek uit onze tijd. De focus ligt hierbij op nieuwe muziek: muziek gemaakt door nu nog actieve componisten van over de hele wereld, aangevuld met klassieke muziek uit de 20ste en 21ste eeuw. We ontdekken ook nieuwe horizonten door fooddesign, kunst en muziek te combineren in een event waar het publiek zelf ook aan deelneemt.

Met dit festival slaan we de brug naar nieuwe makers. We laten op verschillende niveaus zien hoe je muziek maakt en welke impact je hiermee kan creëren. Dat doen we door composities van jonge veel belovende componisten uit te voeren, te bespreken en te registreren. Maar ook door leerlingen te laten participeren in het maakproces in een componisten lab.

Historie

Hoe het begon

Robert Vroegindeweij vertelt: ,,Het idee voor een componistenfestival ontstond in 2019 toen ik (foto, rechts) mijn studievriend Robert Paterson (foto, links) bezocht in New York. Het was een weerzien na vele jaren. Het laatste contact was geweest bij het Doctorate Exam van Robert Paterson op Cornell University waar wij samen met twee andere musici de wereldpremiere verzorgde van het harptrio Embracing The Wind.

Robert Paterson, inmiddels een gerespecteerde componist, vertelde bij het weerzien dat hij inmiddels een Mostly Modern Festival was gestart in New York. Een festival waar componisten centraal staan. Ik was gelijk enthousiast. Is het niet een idee om dit festival naar Europa te halen en dan naar Zeeuwse Middelburg?

Terug in Middelburg begon het te broeien. Ook omdat er zo’n rijke geschiedenis lag met het Festival Nieuwe Muziek uit de jaren 70, 80 en 90, wat jarenlang werd geleid door Ad van ‘t Veer. Hoe mooi zou het zijn om dit festival weer te laten herleven maar dan in een eigentijds jasje? Met nieuwe verbindingen en experimenten? Het eerste festival liet door de Covid 19 periode even op zich wachten. In 2021 was de eerste mogelijkheid en heeft het eerste festival plaatsgevonden. Het begin van een nieuwe jaarlijkse traditie.”

Editie

dagen

Componisten

Muzikanten

Organisatie

Ontmoet

de organisatoren

Voor de Nederlandse editie van het Mostly Modern Festival, werken we samen met de Amerikaanse organisatoren. We stellen ze graag aan je voor!

Robert Vroegindeweij

Voorzitter bestuur

Victoria Paterson

general director

Robert Paterson

artistic director

Christian Blaha

Componist | Compositie programma

Betty van de Straat

Management assistent | coördinatie

Renske van de Velde

Marketing/PR | coördinatie

Ronald Baljeu

Videograaf

Jeroen Simons

audiotechnicus

Carly Barnes

Administratief assistent

Tickets

Tickets beschikbaar vanaf eind januari 2024